Hvordan Brixtofte disruptede det offentlige for altid

Af Claus Nordahl-Petersen

“Drak for 150.000 på et døgn”. Jeg kan se spisesedlen for mig.

Det var noget med en kvittering og nogle vinflasker – og et billede af en rødmosset Peter Brixtofte. Eller også er det noget jeg bilder mig selv ind.

Måske er mit indre billede mere et sammensurium af de mange artikler der blev skrevet om Brixtofte i tiden efter.

For forargelsen var stor. Så meget husker jeg. Det var som om at der var sparet sammen igennem mere end et årti, hvor Farum var blevet trukket frem som mønsterkommunen, hvor ældre kom på charterrejser, eleverne fik computere, og ledige var garanterede job. Alt sammen med landets laveste skatteprocent.

Men så en februar-dag i 2002 kom det hele ud. På rekordtid gik Brixtofte fra enevældig bykonge til bedragerisigtet politiker i landflygtighed på Lanzerote. Og siden hen dømt for mandatsvig og embedsmisbrug.

 

Forud for sin tid

Det her er nok i grove træk historien om Peter Brixtofte, som den vil blive fremstillet i tiden der kommer. Men der er også en anden historie. En historie om en politiker som var forud for sin tid.

For han disruptede det offentlige. Før der var noget der hed disruption. Han vendte tingene på hovedet, og gjorde noget ingen havde gjort før.

Jeg tror ikke at mange kommunale beslutningstagere vil erkende det – men de har i høj grad ladet sig inspirere af Brixtoftes tanker. Og det er uanset partifarve.

 

Samme mindset

De private virksomheder som vil ind på det offentlige marked i dag, kan således forvente at møde politikere med meget af det samme mindset som man havde i Farum i 1990erne. For i dag er privat aktivering, udlicitering af institutioner, og privat partnerskab nærmest en selvfølge i de fleste kommuner. Det var det ikke for tredive år siden.

 

Nødsaget til at tænke nyt

Men i dag er det offentlige ikke kun villige, men tvunget til at tænke i helt nye baner for at imødegå kravene om mere effektivisering – og følge med den digitale udvikling.

Vi har for eksempel set det med robotter og intelligente hjælpemidler, som allerede har gjort deres indtog i sundhedsplejen og hospitalsvæsnet. En udvikling vi kun vil se mere af i fremtiden – hvor man i 2020 regner med at 50 milliarder dagligdags ting vil være forbundet til internettet.

For ikke at tale om nemid og eboks der har erstattet den fysiske borgerkontakt med digitale selvbetjeningsløsninger.

 

Disrupt samme med det offentlige

Den disruptive udvikling i den offentlige sektor er måske ligefrem løsningen på problemerne med stigende krav til den offentlige service, flere ældre og færre ansatte.

Men det kræver nytænkning og mod af brixtofteske dimensioner.

 

Årsmødet 2016: Disrupt eller dø! – Disruption i det offentlige

Den 26. oktober 2016 holder vi Årsmøde om disruptionen. Disruption er tidens hotteste ”buzzword”. Men disruption er ikke kun et fænomen i den private sektor. Disruption vil i den grad også udfordre den offentlige sektor – og dem der leverer til det offentlige.

 

Disruption i det offentlige

Vi har inviteret Thomas Honoré til at tegne fremtidsudsigterne op for os. Thomas Honoré har sammen med Tune Hein skrevet den aktuelle bestseller ”Disrupt eller dø! – en guide til din digitale ledelsesudfordring”. Og her er budskabet klart: Enten er du på forkant med den digitale udvikling, eller også lider du samme skæbne som Nokia, Kodak og Blockbuster. Derudover kommer Per Gulløv Lundh Eeg fra Devoteam, som har interviewet 50 offentlige topchefer om megatrends i det offentlige. Han kan derfor fortælle om, hvor udfordringerne og mulighederne er på det disruptive offentlige marked. For er der overhovedet villighed i det offentlige til at gå helt nye veje?

 

Årsmødet bliver afholdt den 26. oktober på Vilvorde Kursuscenter – fra kl. 13.00-17.30. Med efterfølgende spisning fra 18.00-21.00.

Det er gratis at deltage i selve arrangementet, mens det koster 295,- pr person, hvis du også vil deltage i middagen.

Klik her for at tilmelde dig – eller læs mere om arrangementet