En bagatel i går kan blive en møgsag i morgen

Af Claus Nordahl-Petersen

Forleden morgen sidder jeg med min iPad og læser dagens nyheder. Et fast morgenritual.

Først Berlingske Tidende, for at få de nyeste politiske historier. Derefter erhvervsnyhederne i Børsen. Og så selvfølgelig – Ugebrevet A4 til at slutte af på.

Eller, hvis jeg nu skal være helt ærlig. Så har jeg ikke så meget tid om morgenen, så det bliver ofte kun til et hurtigt klik ind på Ekstra Bladet. Så jeg er opdateret på dagens samtaleemner i kantinen.

”Havnedirektør i bilagsfusk – Åd og drak på fine restauranter” står der med rødt skrift på gul baggrund. Akkompagneret af et billede af brødrene Price.

Jeg kan mærke forargelsen sitre i kroppen. En direktør i Horsens havn har ladet det offentlige betale for private frokoster på brødrene Prices restauranter i Odense og København.

Direktøren er blevet fyret. Og sigtet for mandatsvig. For 4820 kr.

 

Journalisterne graver dybt

4820 kroner. Jeg siger ikke, at det ikke er forkert. Det er formentligt ikke helt efter bogen det der er sket.

Men det fortæller også noget om, hvor dybt journalisterne graver for at finde møgsager på politikere og offentligt ansatte. Og hvor påpasselige virksomheder skal være når de inviterer politikere og embedsfolk på middage og rejser.

For der er åbenbart ikke en nedre beløbsgrænse for journalisternes interesse.

 

Presale er ikke forbudt!

En stor sag på IT-området, og den kreative brug af forskningsmidler på Rigshospitalet, har da heller ikke hjulpet på det. Og faren er at mange virksomheder bliver overforsigtige og ikke tør at påvirke den offentlige kunde af frygt for at blive dømt ude.

Men det er den forkerte vej at gå. Pre-sale er altså ikke forbudt. Faktisk er det at pleje relationer et af dine vigtigste redskaber til at få handlen i hus. Offentlige ledere sidder i gennemsnit 3 gange så lang tid som ledere i det private. Det kan derfor godt betale sig at lægge tid, kræfter og penge i at få opbygget nogle rigtig gode relationer i den offentlige verden – som man kan profitere af i mange år frem over.

 

Udbudsloven kan dømme dig ude (på noget nær livstid)

Men det skal selvfølgelig gøres på en måde som ikke strider mod lovgivningen. Og her taler jeg ikke mindst om den nye udbudslov. For nu er det sådan, at hvis en person i virksomhedens ledelse er dømt for fx bestikkelse, så skal virksomheden udelukkes!

Det er altså ikke bare politikernes navn og rygte som er på spil. Men din virksomheds overlevelse.

Det er derfor så meget desto mere grund til ikke at invitere på dyre middage og rejser – eller andet der tilnærmelsesvis kan tolkes som bestikkelse. Omvendt er der stadig stor mulighed for at lave konferencer og events med et fagligt indhold.

Det kan som sådan være lige så dyrt. Men, hvis det faglige indhold er på plads, og deltagerne måske endda selv betaler lidt for at deltage, så er der ingen historie for journalisterne.

 

Korruption og bestikkelse – hvor går grænsen?

Den 21. september 2016 holder vi netværksmøde om korruption og bestikkelse. Morten Pihl fra Jyllands-Posten kommer og fortæller om, hvordan han afslørede overlægernes omfattende misbrug af forskningsmidler. Desuden kommer Niels Banke fra Kammeradvokaten, og giver os den juridiske vinkel på korruption – for hvor langt kan du gå? Og hvordan undgår du at træde forkert og skade din virksomhed?

 

Klik her for at tilmelde dig